Dag 6: Heel de dag thuis voor administratie

Vandaag moeten we ons de hele dag voorbereiden op de komende dagen. Morgenvroeg al om 8.00 uur heeft manager Hiep een afscheidsparty georganiseerd voor de 12 Looking-Forward leerlingen die ons project gaan/moeten verlaten. Ook alle andere highschool leerlingen zijn uitgenodigd. Oud-L-F-leerlingen mogen ook komen.

2017-9-1 (1)Van de 12 schoolverlaters gaan er 10 doorleren voor een beroepsopleiding op College of University. Om ze een goede start te kunnen laten maken krijgen ze 2 miljoen Dong/ 80 euro van ons fonds om een schooluniform en de schoolboeken te kopen. De 2 leerlingen ( Hang en Thao) die stoppen met school en gaan werken krijgen als afscheid 500.000Dong. Ons fonds stopt voor deze 12 leerlingen na het behalen van het einddiploma van de 12e klas; zij gaan allen nu hun eigen weg. Daarnaast hebben de aangesloten scholen 12 nieuwe leerlingen-in-nood voor hen in de plaats geselecteerd. De leerlingen die gaan doorleren zijn inmiddels 18 jaar en zullen om hun studie te kunnen bekostigen een bijbaantje moeten nemen. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze toch nog aankloppen bij ons fonds; eenmaal Looking-Forward-lid = altijd L-F-lid!

2017-9-1 (2)

 

Voor alle leerlingen die L-F verlaten hebben we alle foto’s die we van hen de afgelopen jaren gemaakt hebben op een usb-stick gezet.

 

De andere highschool leerlingen die een klas naar boven opschuiven krijgen nu het schoolgeld van juni, juli, augustus en september ( wat we hebben ingehouden) om de aanvangskosten van het 1e semester te kunnen betalen. In de envelop met schoolgeld stoppen we ook de afgedrukte portretfoto van vorig jaar.

2017-9-1 (4)Voor verschillende leerlingen hebben we een cadeautje van hun persoonlijke supporter in Nederland en Duitsland in de vorm van een groetenkaart en/of een leesboek.

Het juiste bedrag aan schoolgeld en de juiste portretfoto in de envelop, de usb-sticks, de verdeling van de leesboeken en groetenkaarten en de handtekeningenlijst; heel veel secuur werk waarbij we niet gestoord willen worden; dus geen afspraken voor vandaag.

We plaatsen hieronder een paar foto’s van ons appartementje. We huren dit appartementje midden in het centrum van Nha Trang voor 23 dagen voor 241 euro, dus iets meer dan 10 euro per dag. Inbegrepen is kraanwater, wifi, kabeltelevisie, keukengerei, meubels, 24-uurs bewaking, brommerstalling, liftgebruik, 2 x per week schoonmaak en 1 x per week schone lakens. Niet inbegrepen is elektriciteit, gas, drinkwater en kleding wasservice.2017-9-1 (7)2017-9-1 (6)2017-9-1 (5)2017-9-1 (9)2017-9-1 (10)

Om 12.00u. gaan we een salade eten bij “De Laterns”. De prijzen zijn iets hoger dan we gewend zijn te betalen, maar de kwaliteit is er erg goed en het personeel wordt door de eigenaar speciaal geselecteerd op hun arme achtergrond. Ze zijn verplicht om Engels te spreken en een praatje te maken met de gasten. Jammer voor hen dat er steeds minder Engelstalige Westerlingen naar Nha Trang komen en steeds meer Russen en Chinezen die zelden Engels spreken. Ze verwelkomen ons enthousiast, want ze weten dat ze met ons hun Engels kunnen gebruiken. Wij vinden het ook interessant om met deze jong volwassenen te praten. Wij zijn geïnteresseerd in hun levenssituatie.

2017-9-1 (8)Eén serveerster(30) vertelt dat ze een baby van anderhalf jaar heeft die meest door haar schoonvader wordt opgevoed. Zij en haar man moeten veel en ongeregeld werken. De andere serveerster (31) is ongehuwd en moet ook heel veel uren maken. Haar familie woont ver weg op het platteland en daarom moet ze hier in de stad een kamer huren. Deze kamer kost 2 miljoen per maand, excl. Elektriciteit e.d.. Veel meer zal ze hier niet kunnen verdienen en daarom deelt ze de kamer en de huur met 2 familiegenoten. Vandaag geven we het personeel maar wat extra fooi.

Op de terugweg kopen we bij een kleine supermarkt 5 rollen koekjes, 3 zakken pinda’s,      5 grote flessen limonade en bekers voor de party morgenvroeg.

2017-visit (1)De trottoirs lopen vol met Russen en Chinezen die proberen in de schaduw te blijven. Ook vandaag is het weer zo’n 35 graden in de schaduw. Wat ons wel opvalt is dat we steeds minder aangesproken worden door straatverkopers; ze hebben het veel te druk met hun smartphone.

 

Vanaf het trottoir zien we iets heel bijzonder/gevaarlijk. Een stukadoor zet zijn brommer midden op een druk kruispunt en begint een betonnen blok opnieuw glad te maken. Hij kijkt niet op of om als vrachtwagens dicht langs hem rijden. Je durft bijna niet te kijken!2017-visit (3)

Als we terug in ons appartementje komen blijkt dat een schoonmaakbeurt gehad te hebben en we hebben schone lakens. Al onze spulletjes zijn netjes opzij gelegd en terug gezet. We gaan weer vlug aan de slag.

We hebben niet genoeg geld om alle enveloppen met schoolgeld voor de leerlingen die we morgenvroeg zien te vullen. We hebben voldoende geld vanuit Nederland laten overmaken, maar dat komt zoals gewoonlijk aan op Hiep’s Looking-Forward bankrekening. Hiep is vandaag met een andere (Nieuw-Zeelandse) welfare organisatie naar een heel arm bergdorp geweest om voedselpakketten uit te delen. Ze was te laat terug thuis om bij haar bank binnen ons geld op te halen en kon dus alleen maar buiten een gedeelte pinnen.

Net als we in een vegetarisch restaurant onze maaltijd hebben besteld, belt Hiep dat we het geld kunnen komen ophalen. We zeggen dat we na de maaltijd naar haar huis komen. Tegen acht uur rijd ik op mijn fiets weg. Morgen is het Independent Day ofwel National Holiday zoals steeds meer Vietnamezen deze vrije dag gaan noemen. Voor bijna iedereen is het dus weekend! Dat is op straat heel goed te merken. Grote aantallen brommers rijden midden op de weg. Er tussendoor scheuren jongens heel hard met achterop een meisje, beide benen aan een kant en geen helm op, want anders raakt hun haar in de war. Je wordt er bang van en je bent er bijna zeker van dat er paar van die roekeloze jongeren hun vrije dag morgen niet (ongeschonden) zullen halen.

2017-9-1 (14)

 

Netjes aan de kant van de straat, extra goed oplettend, fiets ik daar met 24 miljoen in mijn buiktasje.

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Dag 6: Heel de dag thuis voor administratie

  1. ad schreef:

    Johan en Lidy,

    Bedankt voor deze mooie uitgebreide reportages van jullie hele drukke dagen. Constateer uit jullie verhalen en zie op de foto’s dat de “vooruitgang “wel heel hard gaat in Vietnam.
    Nou nog een fijne tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *