Dag 8: Welkomst pakketjes samenstellen

2017-9-3 (28)Vandaag is het zondag en slapen we een uurtje uit. Dat valt niet mee, want buiten is er veel lawaai. Het lijkt wel of de bouwvakkers vandaag dubbel zo hard moeten werken, omdat ze gisteren een dag vrij zijn geweest. Ze zullen het taai krijgen want de temperatuur gaat vandaag oplopen tot boven de 36 graden in de schaduw.

We gaan ontbijten bij ons “oude” ontbijtrestaurantje en gaan daarna even naar ons “oude” appartementje Golden House. 2017-9-3 (2)Als de bewaker ons ziet, springt hij omhoog en roept “Johan and Lidy!”. Hij is superblij ons weer te zien en belt direct “Missy-clean”, de vrouw die ons appartementje 2 x per week schoonmaakte. Binnen 5 minuten is zij er en pakt ons beiden stevig vast. Ze vinden het zo jammer dat we dit jaar niet bij hen verblijven (omdat de appartementjes vol geboekt waren), maar vragen ons toch zeker volgend jaar weer bij hen te komen wonen. Wijzelf zullen dit afwegen; hier in Golden House is het gezelliger en rustiger; in Arabella is het ruimer en de airco en wifi zijn beter.

2017-9-3 (7)We gaan de welkomstpakketjes voor de nieuwe 13 L-F-leerlingen samenstellen. Omdat een handdoek blijkbaar echt niet kan vanwege negatief bijgeloof, hebben we die vervangen door waspoeder. Dit maakt de pakketten wel veel zwaarder en we moeten alles anders en beter inpakken. In de pakketten komt nu: 720gram waspoeder witte handwas, 720gram waspoeder bonte handwas, grote tube tandpasta, 2 tandenborstels, handzeep, plastic beker, 2 pakjes melk, 2 instant noedelmaaltijden, pakje gedroogde champignons, pakje koekjes, 2 vruchtencakejes, ’n paar snoepjes, 2 Looking-Forward balpennen en uit Nederland ’n klompjessleutelhanger. Alles wordt nu verpakt in een duurzame plastic draagtas.

Het zijn dit jaar 13 welkomstpakketjes/ nieuwe L-F-leerlingen, omdat 12 leerlingen met succes ons project verlaten en we krijgen een nieuwe leerling voor de voortijdige ( in mei) secundary schoolverlater Thanh Quyet.

We zullen hieronder vertellen wat de 12 L-F-verlaters nu gaan doen:

1-2. Thuy Nga: Van Lang Universiteit in HCM-city , studie Engels

15-3. Anh Khoa: College Nha Trang

16-1, Thuy Hang: stopt met school, gaat werken in een visverwerkingsfabriek

18-2. Hoang Hoa: stopt met school, moet één jaar werken in de verkoop om geld te verdienen voor haar opa en oma/verzorgers; wil daarna weer verder gaan leren.

28-3. Hoai Huong: Universiteit HCM-city

29-1. Anh Thu: Universiteit HCM-city, studie Social and Human Sciences

41-1. Hong Loan; College Nha Trang, opleiding Toerisme

44-2. Nguyen Thao: stopt met school, gaat werken

54-1. Tan Tai: College Nha Trang, opleiding Techniek

50-2. Gia Yen: “University” Dalat studie verpleegkunde

55-1. Truc Phuong: Universiteit HCM-city, studie Foreign Trade

56-1. Hong Nhung: Universiteit HCM-cityHoang Hoa webTan Tai webThuy Nga web

De 5 meisjes, Nga, Thu, Phuong en Nhung die naar een Universiteit in HCM-city/ Saigon gaan hebben heel goede resultaten gehaald met het eindexamen. Ze hebben de toelatingstest goed doorstaan en zijn inmiddels vertrokken naar de grote stad. Jammer dat wij te laat hier zijn om afscheid van hen te nemen. We zullen ze in de komende jaren volgen en contact met hen houden; hopelijk kunnen wij ze volgend jaar wel weer ontmoeten. Manager Hiep heeft ze de startbonus van 2 miljoen Dong al meegegeven. Hiermee kunnen ze hun uniform en schoolboeken betalen.

2017-9-3 (24)Als de pakketjes gevuld zijn is het inmiddels half 4. Het is nog bloedheet buiten, maar de zon begint al te zakken (heel het jaar door is het hier om 6 uur ’s avonds al donker). We gaan toch naar buiten en proberen in de langere schaduwen te fietsen. We rijden naar de noordkant van de stad waar de 4 PoNagar Cham torens op een berg staan. Dit zijn 1000 jaar oude torens van de Cham(pa) minderheid, die toen een heel groot volk/koninkrijk was, maar tot op een paar honderdduizend mensen is uitgemoord.2017-9-3 (12) Nu zijn deze prachtige torens de toeristische trekpleister van Nha Trang. Een groepje Cham voert er onder begeleiding van oude instrumenten hun traditionele dansen uit.

De Cham zijn onze vrienden geworden, nadat we 2 danseressen in ons project hebben opgenomen voor de kosten van hun Engelse les.2017-9-3 (11) Als Duyen ons ziet (onder het dansen) begint ze breed te lachen. Als de dans is afgelopen rent ze naar ons toe en omhelst ons hartelijk. Een van de muzikanten is m’n beste vriend geworden en komt ook direct.2017-9-3 (13) We hebben voor iedereen chocoladekoekjes meegebracht. De Cham worden streng in de gaten gehouden door de Vietnamese overheid. De opzichter komt ook direct naar ons toe en wil weten wat we hier doen. Hij kan ons noch de Cham verstaan en als ik met hem op de foto ga en Lidy hem ook wat koekjes geeft verdwijnt hij. 2017-9-3 (14)Als het 5 uur is mogen ze stoppen met hun uitvoeringen. De Cham nodigen ons uit voor het avondeten, maar we kunnen hier onderuit komen door hen er weer aan te herinneren dat we vegetariër zijn; de Cham zijn echte vlees en vis eters en hun maaltijd staat beneden al klaar.

De Cham komen haast nooit van dit afgeschermd complex af; alleen als ze naar hun dorpjes/familie bij Phan Rang in het zuiden gaan. Duyen neemt nu de kans en vraagt of wij met haar pizza gaan eten; ze zegt haar lievelingseten. Vanavond kan het niet meer, maar we spreken af voor woensdagavond.

2017-9-3 (31)We moeten nu in het spitsuur terug fietsen. We zijn onze mondkapjes vergeten. We ademen nu in ’n half uur meer uitlaatgassen in dan in 10 jaar op Dongen-Vaart. 99% van de Vietnamezen zijn zich volgens ons niet bewust van de gevaren en gevolgen van het onbeschermd rijden in het verkeer in Vietnam.

We trakteren onszelf op deze zondagavond op Indiaas eten. Hier in Nha Trang is alles te koop en alles te eten. Zo’n 10-15 kilometer naar het westen, waar “onze” scholen staan, is het een heel andere wereld; daar verandert er veel minder in ’n jaar. Na het heerlijke eten gaan we ergens anders koffie drinken. Bij een cafeetje met live-music stappen we naar binnen. Net over de drempel kondigt de gitarist ons aan met “there are famous people”. Hij kent ons nog van vorig jaar. Het duurt niet lang of speciaal voor mij speelt en zingt het bandje een nummer van Neil Young.2017-9-3 (32)

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *