Dag 20: “Must-do”- dingen in Nha Trang

Ook vandaag is er geen Looking-Forward programma. De 11 leerlingen die we nog moeten zien zitten bijna op even zoveel verschillende scholen. Manager Hiep gaat er voor zorgen dat we deze kinderen zaterdag of zondag alsnog ontmoeten om hen het nieuwe schoolgeld te geven.

Omdat we dan de 2 laatste dagen misschien geen vrije tijd overhouden, willen we vandaag de “must-do” dingen doen. Eén keer zwemmen in zee is zo iets, maar kan vandaag vanwege te hoge golven (weer) niet; dan gaan we nog maar een keer naar de fitness. 2017-9-15 (6)Na het ontbijt fietsen we naar de wijk Vinh Hiep, aan de Song Cai rivier. Daar woont “m’n zusje”, Bich Ly. Ly kennen we al vele jaren en is ook de moeder van L-F-leerling Ngoc Hau. Zij runt een winkeltje annex cafeetje bij de oude ingang van het zwembad/modderbad. Sinds de ingang is verlegd naar de andere kant van de berg, loopt haar toko erg slecht. Naast het winkeltje is Ly nu begonnen met kinderopvang en geeft al opvang aan 3 baby’s/peuters.

2017-9-15 (12)

 

We hebben voor zoon Hau een leesboek. Voor haar man Trung hebben we 2 veiligheidsbrillen uit Nederland meegebracht ( hij werkt als steenhouwer in een groeve) en voor Ly een doos koekjes met daarbij (privé) een envelopje met 1 miljoen Dong huishoudgeld.

 

2017-9-15 (14)We nemen voor een jaar afscheid van Ly en fietsen door, over de ijzeren spoorbrug, langs de mattenweefsters en net voor de rammelende houten brug gaan we links een caféterras op.

 

 

 

2017-9-15 (20)

 

Op dit terras moeten we minstens één maal per jaar komen. Het is nl. hét terras met een van de mooiste en actief uitzicht van Vietnam. Onder de schaduw van bomen, met een Tigerbeer op het kleine tafeltje, heb je zicht op een 400 meter lange smalle houten brug over de Song Cai rivier. Voor 2000Dong mag je over de particuliere brug. De planken liggen bijna allemaal los, dus rammelt het aan een stuk door.2017-9-15 (23)

Toen wij 8 jaar geleden deze brug voor het eerst zagen was hij helemaal gemaakt van houten onderdelen, vastgezet met touwen. Hij was nog veel mooier dan nu. Gedurende die 8 jaar is de brug meerdere keren weggespoeld bij overstromingen. Steeds weer wordt hij terug opgebouwd, maar steeds meer met ijzer ( liggers, relingen).

Na een klein uurtje genieten, rijden we terug naar Nha Trang. Nu we toch in de buurt van weeshuis/liefdadigheidsschool Loc Tho zijn, willen we daar nog eens een kijkje nemen. In de beginjaren van ons schoolgeldproject doneerde ons fonds aan de lagere school van het weeshuis wel eens school gerelateerde materialen, zoals tafeltjes en stoeltjes en gymshirtjes. Het leek ons/ was goed besteed, maar meer en meer kregen wij het gevoel dat hier iets niet helemaal klopte. De weesjes bleken op een paar na geen wees te zijn, maar ’s avonds naar huis te gaan. Het weeshuis werd meer en meer een toeristische attractie; bussen met toeristen die zich, na een donatie, met een “weesje” op de foto lieten zetten.2017-9-15 (32)

Dit geld kwam niet bij het weeshuis terecht, maar de bijbehorende Boeddhistische pagode werd ieder jaar uitgebreid en overdadig gedecoreerd. Wij zien vandaag dat het klasgebouwtje van klas 1 omgebouwd is tot een mooie gebedsruimte. Wij zijn al jaren geleden gestopt met geld/goederen doneren aan weeshuizen welke verbonden zijn aan pagodes. (Bij Loc Tho hebben ze wel een nieuw schoolgebouw; het is helemaal gebouwd met geld van een Australische welfare organisatie.)    

Vandaag houden ze 52% kans op regen; het is erg warm (34C, gevoelstemperatuur 38C)) en benauwd; komt het regenseizoen er aan? We doen vanmiddag samen boekhouding. We gaan een duidelijk Excel overzicht maken van al onze uitgaven voor Looking-Forward en privé. (bijvoorbeeld splitsing brommerhuur/benzine voor privé of schoolgeldproject). We blijven lekker bij de airco. 2017-9-15 (40)Om half 5 ga ik voor de 2e (gratis) keer vandaag naar de fitness. Daar tref ik Jacky die mij dit sportcentrum heeft gewezen; goed dat hij ziet dat ik er gebruik van maak.

 

 

 

2017-9-15 (160)Om onze vrije dag goed af te sluiten gaan we een biertje pakken bij de Russen. Brouwerij PANKOFF is een klein stukje Rusland in Nha Trang. Ze hebben er heerlijk zelf gebrouwen bier en Russische livemuziek. De sfeer is er erg gezellig en hoewel ze meteen doorhebben dat wij geen Russen zijn, worden we er binnen hartelijk ontvangen en begroet. Van deze avond moeten we ook maar een “must-do” maken komende jaren.

——————————————————————————————————-

We gaan nu verder met de laatste 2 huisbezoeken van de Dien Dien school

2017-9-13 (152)Na de drie eerste huisbezoeken gaan we terug naar de Dien Dien school. Daar staat een moeder met kind en een vader op ons te wachten. De drie eerste kinderen ( Toan, Cuong en Bay), die achter en voorop Hiep’s brommer meereden, kunnen nu terug naar hun klassen.

2017-9-13 (64)

 

We rijden achter de moeder met kind aan die ons meeneemt naar haar huisje langs Highway nr. 1. Dit is de woning van leerling Nguyen Van Bay ( geboortedatum onbekend bij de moeder), klas 1.

 

2017-9-13 (169)Van Bay heeft en jonger broertje (maar die zien we niet). De moeder woont hier met haar 2 zoontjes. Er is geen vader. Ze werkt in de huishouding van een klein hotel. Ze huurt al 10 jaar deze kleine eenkamerwoning voor nu 1 miljoen Dong ( 40 euro) per maand.

 

 

2017-9-13 (157)Alhoewel er veel spullen aanwezig zijn in de woning, kunnen we toch wel zien dat weinig van waarde is. We besluiten Bay toe te laten tot het schoolgeldfonds. Hij krijgt het schoolgeld van september (250.000Dong) en het welkomstpakket. Zijn moeder krijgt het eenmalig extra huishoudgeld (200.000VND). Beiden zijn zichtbaar blij.

2017-9-13 (166)2017-9-13 (168)

2017-9-13 (175)

 

Buiten staat de vader van het 5e geselecteerde kind op ons te wachten. De leerling was niet op school, omdat hij behoorlijk ziek thuis is (erge koorts). We rijden achter de vader aan naar zijn huis. Daar woont Cao Tanh ( geboortedatum onbekend).2017-9-13 (172)

 

 

De vader kan niet lezen en niet schrijven. Hij is bouwvakker. Tanh’s moeder komt even later thuis en is huisvrouw. Opa en oma wonen direct naast hen; opa is ernstig ziek (kanker). De familie is erg arm en heeft een slechte gezondheid.

2017-9-13 (179)

 

Tanh heeft een oudere zus die voor hem tekent voor ontvangst van zijn eerste schoolgeld. Het welkomstpakket en het huishoudgeld geven we aan de ouders. Vooral de vader bedankt ons meermalen; de moeder snapt niet zo goed wat er allemaal in haar huis gebeurt.2017-9-13 (182)2017-9-13 (190)2017-9-13 (193)

Alle 5 de jongens zijn toegelaten tot Looking-Forward. Van de jongen van huisbezoek nummer 2 Cuong is ons verzekerd dat de oma waar hij bij woont erg arm is. We zullen het huis nog wel bezoeken. We zijn er van overtuigd dat het schoolgeld bij de nieuwe leerlingen goed terecht komt. We kunnen onmogelijk precies volgen waaraan de 250.000Dong per maand uitgegeven wordt. De enige (duidelijk overgebrachte) eis die wij aan de ouder(s) stellen is dat het kind naar school gaat, want: GEEN SCHOOL = GEEN GELD! De controle van schoolgang is de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen. De afgelopen jaren heeft ons doen ervaren dat ze hun taak serieus nemen.

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Dag 20: “Must-do”- dingen in Nha Trang

  1. Marja en Walter schreef:

    De nieuw toegelaten kinderen krijgen de mogelijkheid om naar school te gaan en hopelijk daardoor ook een kans op een betere toekomst. Veel succes daar, relax af en toe met een lekker koel biertje. Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *