Dag 4: Truc spreekt beter Engels dan menig leraar

2018-8-29: We ontbijten in hetzelfde Spaanse restaurant als gisteren, maar dan onze benen goed ingesmeerd met Deet. Terug in het appartementje stoppen we 11 Kit-Kat repen in onze rugzak, maar vergeten mondkapjes te pakken. We gaan op weg naar Tap Ba PoNagar, de 1000 jaar oude Cham(pa) tempels in het westen van de stad. Het is spitsuur in de morgen en de vieze lucht is te snijden. We beloven onszelf de mondkapjes standaard in onze rugzak te stoppen en dus indien nodig te kunnen gebruiken.

2018-8-29 (2)We fietsen langs de sloppen-/ visserswijk waar Hao met haar familie woont. De vissersboten worden alweer bevoorraad met grote blokken ijs voor de bewaring van de visvangst van komende avond en nacht.

 

Over de brug links staan 3 prachtige historische tempels die geheel gebouwd zijn met losse rode stenen (geen cement). 10 jaar geleden was het hier een vredige, religieuze plaats waar enkele westerse toeristen te ontdekken waren. 2018-8-29 (17)Nu loopt het hier vol met honderden luidruchtige Chinese families per uur. Wij zijn nu zowat de enige westerlingen en worden nu zelf bekeken als bijzonderheden.

 

 

2018-8-29 (10)Als Thien Duyen, de Cham-danseres die gisteravond met ons en de familie van Hao heeft gegeten, ons ziet, komt ze lachend naar ons toe en vraagt of wij de chocolade voor haar mede-danseresjes en muzikanten bij ons hebben?  Natuurlijk!, want het zijn toch allemaal onze vrienden!

 

 

2018-8-29 (14)Tussen een cordon van fotograferende Chinezen door, probeer ik toch nog maar (voor dit dagverslag) een foto te maken van de danseressen. De sfeer was vroeger toch authentieker.

 

2018-8-29 (27)Door het chaotische verkeer weer terug naar huis.

 

 

Oud-L-F-leerlinge Nhu Truc staat al op ons te wachten voor het Summer hotel. Truc is ons grootste “probleemkind”. Ze is, toen ze nog heel jong was, met haar nog jongere broertje Tuan verlaten door haar vader en moeder. Ze wonen sindsdien in een slecht huisje naast haar oom en oma, die hen heel weinig ondersteunen. 2018-8-29 (36)Als Looking-Forward hebben we Truc en haar broertje Tuan (totdat Tuan vorig jaar niet meer naar school kwam) ondersteund met schoolgeld, een blindedarmoperatie en tijdelijk voedselgeld. Als hele grote uitzondering zijn we, voor het grootste gedeelte privé, doorgegaan met het ondersteunen van Truc, omdat zij een natuurtalent is in de Engelse taal. Met gemak spreekt zij veel beter Engels dan menig leraar/es Engels die wij kennen.

Truc is vorige week begonnen aan haar derde jaar op de Khanh Hoa University. Afgelopen schooljaar was zij de beste leerling van het jaar en mocht voor heel de universiteit een toespraak houden. In die toespraak heeft zij veel aandacht gegeven aan de ondersteuning van haar schoolkosten door Looking-Forward. We zijn zo trots op Truc! Eigenlijk behoren we dit niet te doen; het financieel ondersteunen van leerlingen na het behalen van hun diploma op de highschool (12e klas). We gaan er vanuit dat een L-F leerling het dan weer zelf moet doen/ dezelfde kansen heeft als gewone andere medeleerlingen/ klasgenootjes. Er zijn echter een paar bijzonder getalenteerde L-F leerlingen die zonder hulp hun kansen op een beter leven niet waar zouden kunnen maken. Truc is een van hen.

2018-8-29 (38)We leggen aan zo’n  leerling(e) extra eisen op. We houden ons het recht voor om op ieder moment te stoppen met de financiële ondersteuning. In tegenstelling tot tijdens de 12-jarige basisopleiding zijn nu de behaalde resultaten WEL belangrijk! De leerling moet zijn behaalde punten onderbouwen en betaalde rekeningen laten zien. Bij Truc geeft dat geen probleem.

Vanmiddag hebben we voor het eerst een brommer gehuurd. Er is een begin gemaakt met de huisbezoeken van de door de scholen geselecteerde leerlingen die ondersteuning nodig hebben van schoolgeldproject. Vandaag zijn 4 nieuwe leerlingen van de Nguyen Du secondary school aan beurt. We moeten hiervoor ruim 20 kilometer naar het westen rijden, naar Dien Lac village. We rijden het oude centrum in onder door de oude vestiging poort.2018-8-29 (43)

Over deze huisbezoeken zullen we morgen schrijven.

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *