Dag 5: Welcome to Hung, Thanh, Dat, Vu and Nhi

2018-8-30: We beginnen dit verslag met de huisbezoeken van de nieuwe L-F-leerlngen van de Nguyen Du school die we gisteren middag deden.

2018-8-29 (51)We rijden op de brommer (met mondkapjes op) naar de woning van lerares Phuong Lai in Dien Lac. Hier woont ook de eerste geselecteerde leerling-in-nood, want dat is Lai’s zoontje Nguyen Tuan Hung (10). Het zoontje van een lerares die ook nog een van de nieuwe L-F managers is geworden? Dat vraagt om uitleg.

Het selecteren van nieuwe L-F leerlingen moeten wij toevertrouwen aan het schoolbestuur van de betreffende school. In de praktijk gebeurt dat in een lerarenoverleg weten wij. De directeur keurt de uiteindelijk voorgedragen leerlingen goed. Als wij op een aangesloten school komen hebben we altijd contact met de directeur hierover. Wij bezoeken de voorgedragen leerlingen op hun woonadres en geven dan de uiteindelijke goedkeuring en overhandigen een welkomstpakket met allerlei nuttige dingen. De moeder/ verzorger van de leerling krijgt een vergoeding van 200.000Dong/8 euro voor ons, in privacy inbrekende, bezoek.

Waarom heeft het schoolbestuur nu het zoontje van lerares Lai voorgedragen ter financiële ondersteuning? Zoals heel veel huwelijken in Vietnam heeft Lai’s huwelijk niet lang mogen duren. Vorig jaar is ze gescheiden en woont nu in een huurhuis met haar zoontje Hung. Een groot deel van haar salaris gaat op aan de huur en haar ex-man draagt niet bij in de opvoedingskosten van zijn zoontje. Lai leeft zuinig en probeert met alles geld bij te verdienen, geeft ook weer zoveel mogelijk weg aan arme mensen in haar omgeving die het nog moeilijker hebben.

Zo’n zes jaar geleden, toen voor de Nguyen Du school voor ons schoolgeld project een contactpersoon op hun school gevonden moest worden, werd deze lerares (toen in betere tijden) naar voren geschoven. Al die jaren heeft Lai ons uitstekend geholpen met de contacten tussen ons fonds en haar school. Nu ze zelf in de problemen is gekomen vinden wij het sympathiek en begrijpelijk dat het schoolbestuur voor haar zoontje Hung heeft gekozen.

Nu manager Hiep is gestopt met het management van Looking-Forward heeft lerares Lai gevraagd of zij ook een van de nieuwe L-F managers mag worden. Ze wil zo nog meer in staat zijn arme leerlingen te helpen en kan de kleine vergoeding van het werk voor ons project goed gebruiken. We zijn meegegaan in de voordracht van het schoolbestuur. We zijn niet naïef; we zullen alles goed in de gaten houden.

Lerares Lai, dus nu ook plaatselijk manager van Looking-Forward, is erg voortvarend aan de slag gegaan; zij heeft het gehele regelen en organiseren van het dagje uit met alle ongeveer 100  L-F leerlingen naar I-resort op maandag 3 september op zich genomen. Dat houdt onder meer in het boeken van 3 bussen die de leerlingen en één onderwijzer per school ophalen en thuis brengen. Ze heeft de toestemmingsformulieren per leerling geregeld, toegangskaartjes gekocht, een goede, gezonde maaltijd besteld en de bezigheden voor de gehele dag in elkaar gezet. Lai heeft hiervoor extra vrije tijd gekregen van haar directeur, mr. Nho.

2018-8-29 (50)We zijn nu voor het eerste huisbezoek bij het huurhuis van Lai en Hung. We volgen de gangbare procedure; we willen zien waar de leerling kan slapen en zijn huiswerk maken. We willen ook zien hoe het keukentje er uit ziet en de gehele staat van het huis. Er is niet veel aanwezig in het huis.

 

2018-8-29 (48)Hung krijgt zijn welkomstpakketje en Lai toch ook gewoon de 200.000 Dong bezoekvergoeding. Zijn eerste schoolgeld zal Hung in september op de Nguyen Du school krijgen.

 

 

Lai brengt ons op haar brommer naar de 2e en 3e geselecteerde leerlingen die in haar dorp wonen. 2018-8-29 (56)Eerst naar Nguyen Minh Thanh (13). Wat een droevige toestand: Een klein huis in een laag en vervuild terrein.

 

 

 

2018-8-29 (57)Voor in het huis staat een altaar met brandende wierook. Er zijn een vrouw, een jongen en een klein meisje aanwezig. We worden stil van hun verhaal: De vrouw blijkt de zus van de moeder van de 2 kinderen te zijn. De moeder is een maand geleden aan kanker overleden. De vader is eerder ook aan kanker overleden. 2018-8-29 (61)2018-8-29 (62)

 

 

 

 

De tante zorgt nu voor de jongen Thanh (13) en het meisje Tuyen (10). De tante zamelt papier en ander recyclebaar afval in en verdient zo 30.000-35000Dong/ ruim één euro per dag. Geen twijfel is mogelijk: Thanh wordt L-F-leerling. Lai vraagt aan ons of het meisje ook mee mag naar I-resort as. maandag. Natuurlijk! Laat dit kind ook maar eens goed spelen en eten. De tante heeft het dan ook een dagje makkelijker.

2018-8-29 (115)Aan de overkant van de straat, in een smal zijweggetje, woont Nguyen Tan Dat (12). Dat’s moeder is aanwezig, ze is landarbeidster en zijn vader ligt met kanker in het ziekenhuis. (we komen heel veel kanker tegen in Vietnam). Het ziekenhuis kost veel geld en in oktober 2017 is door een tyfoon het golfplaten dak eraf gewaaid en weer hersteld. Ook hier geen twijfel. 2018-8-29 (121)2018-8-29 (122)Dat krijgt het welkomstpakketje en later het eerste schoolgeld. De moeder is superblij!

2018-8-29 (136)Nu moeten we een heel eind het buitengebied in voor de vierde leerling, Nguyen Thanh Vu (12). Langs een riviertje staat een erg eenvoudig, maar nieuw huis. Hun eerdere huis is door de tyfoon in 2017 helemaal omgeduwd. Vu’s ouders zijn landarbeiders. Beiden zijn niet thuis; alleen Vu, een oudere zus, een jonger broertje en een tante. 2018-8-29 (131)We controleren weer de keuken, de slaapplaats en de huiswerkplek van de jongen. Ook hij valt ruim binnen de L-F normen en krijgt van Lidy het welkomstpakket.2018-8-29 (135)

De vijfde leerlinge woont in Dien Phu; volgens Lai erg ver van hier; te ver voor vanmiddag. We zullen dit meisje later gaan bezoeken. Ze wordt al wel uitgenodigd om met het dagje uit mee te gaan.

Dan komt de tante van Vu op ons af. Zij vertelt over een nichtje van Vu die verderop in het straatje woont. Van het huis van dat nichtje is door de tyfoon het gehele dak er af gewaaid. De ouders hebben het geld voor de reparatie moeten lenen en kunnen die met grote moeite terugbetalen. Als het terugbetalen niet goed lukt, wordt het meisje van school gehaald. Kan Looking-Forward hier ook helpen?

Afgelopen jaar heeft ons schoolgeldfonds een paar mooie extra donaties mogen ontvangen. Omdat bijna alle L-F-leerlingen een trouwe persoonlijke supporter hebben, kunnen we best wat extra geld uitgeven. Dé beste bestemming is besteden aan schoolgeld aan leerlingen-in-nood. We zien hier in het afgelegen gehucht veel armoede en stemmen toe nu naar het meisje te gaan kijken. De tante en andere nieuwsgierige omwonenden worden zichtbaar blij van ons besluit.

2018-8-29 (151)We komen aan bij een klein huis met zichtbaar een nieuw golfplaten dak. 2018-8-29 (139)Er komt een meisje (Nguyen Ngoc Yen Nhi (12)) en een jonger broertje naar buiten. De ouders blijken ook niet thuis te zijn. De vader is aan het werk als landarbeider en de moeder pakt alles aan om geld te verdienen. Ik maak wat foto’s in het huis en Lidy schrijft alle benodigde gegevens op van Nhi. 2018-8-29 (149)We hebben voor deze extra nieuwe L-F leerling toch ook een welkomstpakketje; dat van de leerlinge die erg ver weg woont en we vandaag niet meer kunnen bezoeken. Nhi is totaal overdonderd door ons onaangekondigd bezoek en laat alles heel stil over haar heen komen. Lerares Lai zegt dat Nhi ook mee zal gaan naar I-resort. Dan zal ze alles al beter begrepen hebben.

2018-8-29 (153)

 

 

 

 

We rijden de hele lange weg terug naar Dien Lac; het wordt al laat. Om ongeveer 6 uur wordt het heel het jaar al donker in Vietnam. Het is het veiligste om voor donker thuis te zijn. Lai slaat links af naar haar huis en wij rijden tijdens het spitsuur over de hoofdweg terug naar Nha Trang. We hebben een heel goed gevoel over deze middag; de huisbezoeken zijn het meest bijzonder in ons werk voor het Vietnamees schoolgeldproject.

Lai zal ons later vertellen dat ze is opgebeld door de moeders van Vu en Nhi. Ze zijn erg, erg blij met de ondersteuning van hun dochters.

Verslag Dag 5:

2018-8-30 (2)Vanmorgen zijn we vrij. Ik sta om 07.00uur in het fitnesscentrum aan de overkant van de straat. Alle apparaten zijn vrij; er is nog niemand aanwezig. Een uurtje wordt er (bij 30 graden) gelopen, geheven, gedraaid en geroeid tot ik drijfnat van het zweet voel dat ik nu moet stoppen. Een goed begin van de dag. Voor ontbijt gaan we naar het chique Nha Trang Palace hotel. Hiep heeft ons er op attent gemaakt dat je hier voor 3 euro per persoon een heel goed ontbijt kunt krijgen. Dat klopt wel!

Vanmiddag gaan we officieel afscheid nemen van manager Hiep. We kopen op de terugweg een heerlijke doos chocolade. We wisselen weer Euro’s tegen Dongetjes bij de Agribank. Dan snel de chocolade naar de koelkast brengen, want ook vandaag zal de thermometer oplopen tot 35 graden.

Ik ga aan de laptop voor dit verslag en Lidy gaat aan de slag met de leerlingenadministratie en de schoolgeldenvelopjes. Om half 3 staan we voor het nieuwe huis van manager Hiep. Hiep’s huis was erg slecht geworden, maar zij had nooit geld genoeg om het een grondige bouwkundige opknapbeurt te geven. 2018-8-30 (37)Ons fonds heeft aan Hiep voor haar management werk altijd een kostenvergoeding betaald, maar als zij over haar slechte huis begon, hebben wij de boot afgehouden; we zijn immers een fonds voor educatie aan leerlingen-in-nood. Met Lucette van Quan Am foundation uit Nieuw-Zeeland kon ze meer. Quan Am heeft behoorlijk bijgedragen in de vernieuwbouw van Hiep’s woning. Er zijn zelfs 2 klaslokaaltjes in het huis gebouwd die geheel betaald en ingericht zijn door Quan Am.

Dat Hiep, toen zij moest kiezen om te minderen wegens haar gezondheid, heeft gekozen om te stoppen met het management werk van Looking-Forward en door te gaan met Quan Am kunnen we nu helemaal begrijpen. Het is goed zo, we gaan verder met 3 nieuwe managers en alleen scholen in Dien Khanh en stoppen geleidelijk met de school/ leerlingen in Nha Trang. Ons schoolgeldproject is er alleen voor educatie aan leerlingen-in-nood, we spenderen geen donatiegelden aan stenen en stoelen, e.d..

2018-8-30 (35)Wij willen nog wel even duidelijk maken dat er geen wrevel tussen ons en Hiep is. Het is het beste voor ons allen. Hiep zal de plaatselijk manager blijven voor de Cao Thang school bij haar in de buurt, zolang L-F United Kingdom er leerlingen ondersteund. In 3 jaar tijd zullen alle L-F-leerlingen de Cao Thang school hebben verlaten. Tegelijker tijd zal L-F UK hoogstwaarschijnlijk 10 leerlingen op een nieuw aan te sluiten school in Dien Khanh geleidelijk gaan supporteren.

We nemen heel veel af te sluiten zaken met Hiep door. Ze krijgt de chocolade en een laatste financiële compensatie voor haar werk voor Looking-Forward. 2 donateurs hebben voor Hiep een bedankkaart meegegeven. Hiep overhandigt ons nog 6 L-F oranje shirtjes en een L-F stempel. We nemen hartelijk afscheid en spreken samen af voor ons vertrek nog een keer samen te gaan dineren.

We fietsen naar ons appartementje terug; het is weer erg druk en vies op straat; de mondkapjes gaan op. Het wordt inmiddels snel donker.2018-8-30 (58)2018-8-30 (62)

2018-8-30 (66)

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *