Dag 6: 7 nieuwe leerlingen op de Mac Dinh Chi school

Ik word weer vroeg wakker van de warmte en het lawaai buiten. Ik glip onopgemerkt door Lidy de deur uit naar het fitness centrum aan de overkant. Het zweet druipt en de calorieën verbranden. Een uurtje later ben ik weer thuis en duik onder de douche in het kleine badkamertje.

Ontbijten doen we bij het “ontbijtvrouwtje” waar we al vele jaren kind aan huis zijn. Deze keer betalen we zeker wel: 112.000Dong / 4 euro voor 2 complete ontbijtjes.

2018-8-31 (1)Dan fietsen we naar een grote boekenwinkel ( NHA SACH) aan de rand van de stad. We hebben veel Vietnamese leesboeken nodig  als cadeautjes van verschillende persoonlijke supporters voor “hun” leerling(e). De boeken zijn voor verschillende leeftijden, jongen of meisje en moeten ontspannend zijn. We hebben geluk: er is een jonge dame aanwezig die redelijk Engels spreekt en die goed snapt wat de bedoeling is. 2018-8-31 (2)

Zij zoekt voor ons de mooiste boeken uit voor de juiste leeftijdsgroep. Harry Potter zal ook dit jaar niet ontbreken.

 

 

We kopen 28 Vietnamese leesboeken en vragen om korting aan de dame. “We can give you 10% discount”. Op ruim 2,3 miljoen is dat toch 230.000VND, dus  9 euro. Voordat de lange kassabon wordt goedgekeurd door de chef, is deze 3 keer gecheckt. Per leeftijd worden de boeken ingepakt. Het is een zwaar vrachtje op onze fietsen.

2018-8-31 (4)Bij de bakker kopen we broodjes voor onze lunch. We kopen een zacht vruchten vlaaitje extra; niet voor ons zelf, maar voor een oud vrouwtje aan het begin van onze straat. Zij vertolkt de Vietnamese versie van de film/boek “Publieke Werken”. Vele huizen worden afgebroken voor een kolossaal hotel. Alleen één heel klein oud huisje blijft staan, waarschijnlijk omdat de eigenaar niet wil verkopen of teveel geld vraagt. Op de foto zien we het kleine huisje nu ingeklemd tussen rechts een bestaand hoog huis en links tussen het 40 verdiepingen tellende nieuwe superluxe hotel. 2018-8-31 (6)Het vrouwtje probeert te overleven met de verkoop van water en sigaretten. Als we teveel eetbare cadeautjes krijgen op school of bij ’n huisbezoek, dan geven we het al jaren aan haar. Nu krijgt ze iets van de bakker; ze begint te watertanden als ze ziet wat er in de zak zit. Met het natte, vooruitstekende kunstgebit krijg ik een smakkerd op m’n wang.

 

 

De gekochte broodjes eten we tussen de middag op met smeerkaas. We proberen niet 3 keer per dag uit eten te gaan. Voor een paar euro kun je hier eten, maar het kost teveel tijd en gaat toch vervelen. We halen de prijzen van de Vietnamese leesboeken en er komt een stempel in van Looking-Forward. Om 13.00u komt een taxi voorrijden. Ik heb net van te voren een brommer opgehaald bij het “fietsenmannetje”.

Vanmiddag gaan we op huisbezoek bij de 7 nieuw geselecteerde leerlingen-in-nood van de Mac Dinh Chi school in Dien Son. De Japanse Mizuki Takegata wil ons schoolgeldproject leren kennen. Mizuki doet 2 jaar onderzoek in een vaccinatieproject in Nha Trang dat uitgaat van de Universiteit van Nagasaki. Er is geen betere gelegenheid om ons project beter te leren kennen, dan met ons mee te gaan als we de huisbezoeken doen bij de door de aangesloten scholen geselecteerde leerlingen.

2018-8-31 (14)Mizuki durft/kan niet zelf op een brommer naar en in Dien Khanh rijden. Op haar kosten gaan zij en Lidy met de taxi naar de Mac Dinh Chi school. Daar sta ik dan met de brommer klaar om Lidy achterop te nemen en een leraar heeft zich beschikbaar gesteld om Mizuki achterop te nemen deze middag. 2018-8-31 (17)We arriveren ongeveer tegelijk op de MDC-school om 14.00u. We worden hartelijk met thee en fruit ontvangen op de secondary school; ze kennen ons hier al duidelijk na 8 jaar dat we hier komen.

Lerares Engels en contactpersoon voor L-F op deze school heeft de 7 nieuwe leerlingen al verzameld.

2018-8-31 (19)We maken eerst een groepsfoto; Mizuki, onze gast/hulp voor vanmiddag, staat 2e links. Met 6 brommers gaan we op weg naar de woning van de eerste leerlinge Huynh Thi Nu Em (11).2018-8-31 (22)2018-8-31 (23)2018-8-31 (29)

We moeten van de verharde weg een smal zandpad op rijden. Aan het eind staat een, voor ons, bijzonder bouwseltje; een huisje waarvan de muren met de hand gebouwd zijn met leem. Prachtig om te zien, maar je zou er maar het hele jaar, met regen en wind, in moeten wonen.2018-8-31 (30)2018-8-31 (50)

Em woont er met haar broertje en zusje bij haar zieke ouders. Het gezin krijgt wat voedselhulp van de plaatselijke overheid. Wij besluiten, zonder twijfel, het schoolgeld voor Em te gaan betalen. Er is voor haar maar één uitweg uit deze armoedige situatie; nu leren en straks studeren voor een goed betaalde baan in de toekomst. Wij gaan haar hierbij helpen.2018-8-31 (41)2018-8-31 (33)2018-8-31 (35)2018-8-31 (36)

We hebben de rollen goed verdeeld vanmiddag; ik maak de foto’s, Lidy schrijft alle gegevens van de leerlingen op en Mizuki overhandigt het welkomstpakketje.2018-8-31 (46)

Tot zover het verslag van vandaag. We maken niet weer zo’n lang dagverslag als gisteren, maar er is zoveel te vertellen! De komende twee dagen hebben we geen afspraken i.v.m. Looking-Forward. Zondag 2 september is het in Vietnam Independent Day. Dit is één van de weinige vrije dagen voor iedereen. Omdat 2 september dit jaar op zondag valt, is van de volgende werkdag een algemene vrije dag gemaakt. Op deze dag, maandag 3 september, gaan we met alle L-F-leerlingen een dagje uit naar het pretpark I-resort aan de westkant van de stad.

De verslagen van de andere 6 huisbezoeken volgen morgen en overmorgen.

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *