Dag 11: Viet, Huong and Linh nemen de vrije plaatsen in

2018-9-5 (1)2018-9-5: Om iets over half zeven rijden we de poort door van de Tran Quang Khai secondary in Dien Dien (15 km.). We zijn op ons best gekleed en dragen dichte schoenen. Vandaag mogen we op deze school aanwezig zijn bij de officiële openingsceremonie van het nieuwe schooljaar 2018-2019. 2018-9-5 (5)Lerares Engels mevrouw Bich Hang (in een mooie Ao Dai) vangt ons op met een kopje thee. De nieuwe directeur (mr. ?) en onderdirecteur ms. Thanh Thu komen nog snel voor de ceremonie begint een hand geven. We lopen achter hen aan naar de zitplaatsen voor het schoolbestuur en de genodigden van lokale overheden ( en Looking-Forward from HaLan).

 

De ceremonie begint met het, onder luid applaus, binnenhalen van de nieuwe leerlingen van klas 6.  2018-9-5 (10) Het Vietnamese volkslied wordt daarna door alle aanwezigen luid mee gezongen. Onder trom geroffel wordt de rode vlag met vijfpuntige gele ster gehesen. Verschillende personen doen een toespraak. De onderdirecteur leest wel 10 kantjes voor; veel te lang voor de leerlingen die inmiddels in de volle zon zitten. Wij zitten in de schaduw. We kunnen niets verstaan, maar aanwezig zijn bij dit bijzondere communistisch evenement is steeds weer een indrukwekkende ervaring.

2018-9-5 (13)Dan hoor ik ineens “mr. Johan”. Tijd om op te gaan letten; 12 namen van leerlingen worden omgeroepen. “Onze” 12 L-F leerlingen komen te voorschijn uit de bijna 800 aanwezige kinderen. Ze gaan op een rij voor ons staan. We worden gewenkt om te komen en de enveloppen met het eerste schoolgeld te overhandigen. Andere jaren verliep de ceremonie soepeler en kon ik rondlopen en foto’s maken van de gebeurtenissen, maar de nieuwe directeur houdt het formeler. Ik maak m’n foto’s nu vanaf mijn zitplaats net achter de directeur. Alleen als de directeur met enkele slagen op een grote trom het nieuwe schooljaar opent ben ik achter hem aangelopen om hiervan een mooi plaatje te schieten.

2018-9-5 (19)Lidy overhandigt het schoolgeld en ik volg haar met mijn camera. Als we klaar zijn staat de onderdirecteur met een prachtig bloemstuk op ons te wachten. De eerste jaren moesten wij voor een bloemstuk voor de ceremonie zorgen; de laatste jaren krijgen wij een bloemstuk of ingelijste foto van de school.2018-9-5 (94)

 

 

 

 

 

 

 

2018-9-5 (39)Dan beginnen er enkele dans en zang voordrachten door leerlingen. Tot onze verbazing zingt ook “onze” Phuc Hau een mooi lied. Ze straalt blijdschap uit; een beetje wrang, omdat we weten dat een paar maanden geleden haar broer is verongelukt.

 

Na een uur is de ceremonie afgelopen. “Onze” 12 leerlingen verzamelen we in de lerarenkamer. Ze moeten nu nog de handtekening voor ontvangst van het schoolgeld zetten en een bedankkaartje schrijven voor hun persoonlijke supporter in Nederland. Ik maak nieuwe portretfoto’s en geef ze een afdruk van de oude van vorig jaar. Een paar leerlingen krijgen een cadeautje en/of een leesboek. We maken een groepsfoto en nemen afscheid voor één jaar. Ook zij beloven dit jaar weer goed hun best te doen op school.2018-9-5 (72)2018-9-5 (52)2018-9-5 (77)2018-9-5 (89)

Dit jaar zijn er drie Looking-Forward plaatsen vrijgekomen door schoolverlaters. Voor deze plaatsen heeft het schoolbestuur 3 nieuw te ondersteunen leerlingen gekozen, nl Tan Viet (12/j), Mai Huong (11/m) en Truc Linh (12/m). We gaan nu deze 3 kinderen thuis bezoeken. L-F manager lerares Lai is naar hier gekomen om met ons mee te gaan voor vertalingen, want de andere leraressen die voor het vervoer van de leerlingen gaan zorgen spreken geen Engels.

Eén voor één bezoeken we het woonadres van de leerlingen. Bij alle drie is het armoe en familiaire ellende. Viet, Huong en Linh worden zonder twijfel opgenomen in ons schoolgeldproject. We maken in en om hun woning foto’s en geven hen het welkomstpakket en de bezoekersvergoeding. De 3 leraressen die met ons mee zijn, zien ons project nu van dichtbij en zijn zeer geïnteresseerd. Wij willen zo open mogelijk zijn met het schoolgeldproject om misbruik tegen te gaan.2018-9-5 (98)2018-9-5 (103)2018-9-5 (117)2018-9-5 (120)2018-9-5 (124)2018-9-5 (131)2018-9-5 (151)2018-9-5 (152)2018-9-5 (155)

Steeds weer worden we door de ouder(s) /verzorger van de leerlingen hartelijk bedankt; we krijgen volop water te drinken en eigen geteeld fruit mee.

2018-9-5 (139)We rijden (door de rijst die op het asfalt ligt te drogen) terug naar  de Tran Quang Khai school en nemen afscheid van de begeleiders en Lai. Wij rijden naar de woning van onze nieuwe financiële manager mevrouw Thanh. Thanh heeft ons uitgenodigd voor de lunch en we moeten nog veel bespreken over haar werkzaamheden voor Looking-Forward. 2018-9-5 (189)We ontmoeten nu voor het eerst haar man. Hij staat al op ons te wachten. Het is een erg hartelijke man en heel makkelijk in omgang; heel anders dan de man van vorig manager mevrouw Hiep.

 

 

2018-9-5 (174)Er wordt een uitgebreide vegetarische maaltijd op tafel gezet voor zo’n 12 aanwezigen. Uit gastvrijheid eten ze deze keer allemaal vegetarisch met ons. We proeven van alle schalen en laten ons voorlichten wat en hoe we het gerecht eten. Heerlijk! Heerlijk!2018-9-5 (178)

Als de gasten na een uurtje weg zijn, wordt de tafel leeg gemaakt en komen de papieren te voorschijn. We spreken alle vaste werkzaamheden en mogelijke werkzaamheden met Thanh door. Tot alles voor haar goed duidelijk is wat wij van haar de komende jaren verwachten. Wij vragen haar nu definitief te beslissen of zij voor ons fonds financieel manager wil worden ( tegen enkel een kleine onkostenvergoeding van 5000Dong/ 20 cent per leerling/per maand). Vol overtuiging zegt ze: “Yes, I want to do it, because I want to help poor children”.

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *