Dag 13: De plastic stoeltjes worden voor ons gepoetst

Voor de middag hebben we geen programma. Ik ga eerst ’n uurtje fitnessen en Lidy leest ondertussen Nederlandse kranten op internet. We gaan weer ontbijten bij het Spaans restaurant, want daar bieden ze een uitgebreid ontbijt aan met vruchtensap, koffie/thee, brood en aardappeltortilla met salade voor maar 4 euro.

Thuis gaan we weer aan de slag met de administratie, de schoolgeld envelopjes en de vele foto’s. Als lunch zijn we tevreden met een smeerkaasmaaltijd.

Om kwart over twee melden we ons bij financieel manager ms. Thanh in Dien An (11km.). De goedkoopste manier voor goede doelen om geld over te maken naar een ontwikkelingsland is via een Londense financiële instelling (FCStone). Het geld moet dan naar een plaatselijke bankrekening overgemaakt kunnen worden. Thanh heeft op haar naam een rekening geopend bij een Vietnamese bank. Zij moet nu dus steeds het geld dat wij nodig hebben voor ons bij de bank ophalen. Deze keer heeft ze 40 miljoen Dong voor ons klaar liggen.

2018-9-7 (7)We rijden door naar de Dien Dien primary school waar we om 3 uur opgewacht worden door “onze”  jongste L-F leerlingetjes met hun moeder/oma. Deze leerlingetjes krijgen niet iedere maand schoolgeld, maar elke 4 maanden, omdat we het geld niet aan de kleintjes kunnen geven; de moeders/verzorgers moeten daarvoor zelf naar school komen.

2018-9-7 (70)Onderwijzer mr. Dang ( de contactpersoon op deze school) en directeur mr. Minh Canh ontvangen ons hartelijk ( de ouders zeker ook). Niemand spreekt hier Engels, dus is onze manager Lai hier ook naar toe gekomen om ons te helpen.

 

2018-9-7 (11)Alles loopt weer volgens een vaste procedure: één voor één krijgen ze hun schoolgeld van september t/m december; 4 x 250.000VND., zetten ze een handtekening voor ontvangst, schrijven ze een bedankkaartje voor hun sponsor en laten hun één jaar oudere gezichtje vastleggen op de foto. De portretfoto van vorig jaar krijgen ze mee.2018-9-7 (34)

 

 

We maken een groepsfoto en vragen aan de kinderen ook komend schooljaar hun best op school te doen. Dan zullen we elkaar volgend jaar, zelfde tijd weer terug zien. De ouders en de leerlingetjes bedanken ons (via Lai) hartelijk. De contacten met ouders van leerlingen verlopen steeds weer in een vriendschappelijke sfeer en zeker niet van rijk naar arm, maar meer van ouders naar ouders.2018-9-7 (57)

 

2018-9-7 (28)Leerlinge Kieu Trang is verhuisd en zit nu niet meer op de Dien Dien school, maar op de Vinh Thanh primary, ook in Dien Khanh. Omdat verhuizen niet een bindende reden is de schoolgeld ondersteuning te stoppen, blijft Trang in ons project. De moeder van Trang moet dan wel naar de Dien Dien school komen om het schoolgeld op te halen.

De Dien Dien school mag 10 leerlingetjes in ons project hebben, dus heeft mr. Dang aan ons gevraagd of hij in de plaats van Trang een andere leerling mag voordragen. Wij stemden hiermee in en zodoende gaan we na afloop van de ontmoeting op huisbezoek bij het meisje Hong Nhung (6j./klas 10).

2018-9-7 (71)Wij, Lai en Mr. Dang komen aan bij een eenvoudig huis ( wat de familie als sociale noodhulp heeft gekregen van de overheid).

 

 

 

2018-9-7 (72) 2 kleine meisjes zetten snel 4 rode plastic stoeltjes voor ons klaar en poetsen die nog even af. Het jongste meisje is het meisje waarvoor wij komen. Het andere meisje is Nhung’s twee jaar oudere zusje. Er is nog een ouder zusje en er loopt een nog oudere broer rond die duidelijk geestelijk beperkt is. Nhung’s vader komt op krukken naar ons toe lopen. 2018-9-7 (93)Hij is 6 jaar geleden ergens vanaf gevallen en kan sindsdien niet meer werken. Nhung’s moeder moet nu alleen de kost verdienen voor haar gezin van 6 personen. Zij is nu daarom niet thuis. Wel is Nhung’s oma aanwezig.

We checken Nhung’s slaapplaats ( op de grond), haar huiswerkplek en de keuken. Veel is er niet aanwezig in haar woning en het is allemaal oud en versleten.

2018-9-7 (79)Er is geen twijfel dat dit kleine meisje opgenomen wordt in ons schoolgeldfonds.

2018-9-7 (89)Als Nhung, die nu in klas 1 begint, de hele 12-jarige schooltijd volmaakt, dan moet voor haar Looking-Forward nog minstens die 12 jaar blijven bestaan. Voor mij een reden om morgenvroeg weer naar de fitness te gaan om m’n conditie/gezondheid optimaal te houden.

2018-9-7 (96)

 

Nhung krijgt haar welkomstpakketje en het schoolgeld voor 4 maanden en haar vader ontvangt de 200.000Dong bezoekvergoeding. Voordat we op onze brommers weg rijden, zijn de 2 kleine meisjes het welkomstpakket al aan het uitpakken; een prachtig gezicht wat ik jammer genoeg niet meer op een foto kan vastleggen.

 

 

2018-9-7 (102)Op de terugweg stoppen we even bij het eenvoudig wegrestaurantje van de oma van Anh Tai en Thanh Thanh. We proberen aan oma uit te leggen dat we volgende week bij haar aan huis willen komen om onze 2 leerlingen te ontmoeten en hun het schoolgeld te geven. Waarschijnlijk heeft ze er niets van begrepen; we proberen zo snel mogelijk met een tolk terug te komen.

 

Op de terugweg, door het buitengebied, zien we weer enkele bijzondere weggebruikers.2018-9-7 (121)2018-9-7 (128)

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *