Dag 14.: Minh Thi gaat naar Khanh Hoa University

2018-9-8 (3)Om 07.00u. ben ik bij het fitness centrum aan de overkant. Er is nog niemand, behalve een meisje achter de balie. Ze doet de lichten snel aan en dat zorgt ervoor dat ik kan kiezen uit tientallen verschillende bewegingsapparaten. Ik bestel eerst een grote verse vruchtenmix (50ct.) van bananen en drakenfruit en begin met buigoefeningen.

07.00u. is in Vietnam niet vroeg. Degene die sport doet dat al om 5-6 uur. Maar er wordt heel weinig door de moderne jeugd aan sportieve beweging gedaan. In Nha Trang wordt nog niet door een half procent van de inwoners gefietst. Natuurlijk kost fitness geld ( 20 ct. p/d) en is het hier erg warm; het is ook een kwestie van prioriteit en keuze. De 20 cent per dag kan volgens mij zonder veel moeite bespaard worden op hun uitgaven aan merkkleding, roken, drank, brommer en hun onafscheidelijke mobieltje ( alleen hun vingers zijn constant in lenige beweging op het touchscreen ).

2018-9-8 (13)Als ik na een klein uurtje weer buiten kom rijdt er een file van toeristenbussen stapvoets door de straat; ze gaan (Chinese en Koreaanse) toeristen ophalen bij hun 4-5 sterren hotels. De lucht in de straat is gevuld met zwarte mist van de roetuitstoot van de dieselmotoren. Ik denk dat ik goed bezig ben met m’n uurtje beweging, maar op weg naar huis adem ik meer vieze, ongezonde lucht in, dan een heel jaar in Dongen-Vaart.

We gaan ontbijten bij restaurant Thanh Thanh aan het begin van de straat, bij het “ontbijtvrouwtje”. We spreken met haar af dat we hier vanavond een klein afscheidsfeestje organiseren. Manager Lai zal proberen een aantal leerlingen, waaronder projectverlaters Vy, Thi, Kieu, Hung, Huynh, Tien, Huyen en Tram te bellen en zeggen dat zij hier vanavond naar toe moeten komen om afscheid te nemen van Johan en Lidy en om eventueel een doorstudeer bonus van ons fonds te krijgen.

Na het ontbijt ( omelet with mushrooms ) kruipen we weer snel onder de airconditioning op onze kamer. Buiten stijgt de temperatuur al ruim voor 10 uur naar ruim 30 graden. Lidy is weer druk met envelopjes met schoolgeld en de bijbehorende administratie voor de ontmoetingen voor vanavond en maandag. Ik zet op een USB-stick voor iedere schoolverlater alle foto’s van de betreffende leerling die ik gemaakt heb gedurende de jaren dat de leerling in ons project is geweest; dat zijn er voor sommige een paar honderd.

Ik heb nu tijd om de eerste serie van het dagje uit naar I-resort te sorteren en te bewerken. Hieronder een aantal foto’s van de spelletjes ’s morgens en de lunch. Later volgen de foto’s van in het zwembad.2018-9-3 (21)2018-9-3 (15)2018-9-3 (35)2018-9-3 (37)2018-9-3 (48)2018-9-3 (112)2018-9-3 (133)2018-9-3 (138)2018-9-3 (144)2018-9-3 (140)2018-9-3 (151)2018-9-3 (158)2018-9-3 (159)2018-9-3 (162)2018-9-3 (162)2018-9-3 (167)2018-9-3 (169)2018-9-3 (155)2018-9-3 (174)2018-9-3 (185)2018-9-3 (193)2018-9-3 (196)2018-9-3 (210)

2018-9-8 (10)Om kwart over 6 komen we aan bij Thanh Thanh restaurant . Minh Thi zit al op ons te wachten. De erg schuchtere, maar uiterst vriendelijke jongen komt direct, onderdanig naar ons toe. We proberen hem op z’n gemak te stellen, maar je komt moeilijk bij hem binnen. We zitten samen 15-20 minuten te wachten op anderen die maar niet arriveren. Dan wordt Thi gebeld en verdwijnt hij op zijn brommer. Na zo’n 10 minuten wordt ik gebeld door een Vietnamese stem. Ik geef mijn telefoon aan een serveerster die de beller uitlegt hoe hier te komen. Soms krijgen wij er kromme tenen van hoe slecht veel Vietnamezen logisch kunnen nadenken. Dit restaurant is in dezelfde Nguyen Thien Thuat straat als ons appartementje. Deze straat is zowat de bekendste straat in het centrum van Nha Trang en we hebben een foto gestuurd van het restaurant met een duidelijk huisnummer. Toch kunnen ze het helemaal niet vinden (want ze zijn aan het zoeken in een heel andere straat!).

De opkomst valt tegen, slechts 3 leerlingen komen opdagen: Minh Thi, Minh Bang en Van Hoai. Manager Lai en de vader van Hoai zijn er ook bij voor vervoer en vertaling. We gaan samen aan een tafel zitten en ze mogen van ons een maaltijd uit het menu kiezen. Voordat de gerechten er zijn krijgen deze leerlingen hun schoolgeld.

2018-9-8 (27)Minh Thi gaat ons project verlaten en is toegelaten op de Khanh Hoa University voor het vak management en organisatie. Nadat Thi zijn inschrijvingsbewijs van de universiteit heeft laten zien, krijgt hij van ons fonds 2 miljoen Dong/ 80 euro als startbonus om de eerste kosten te betalen. Daarna zal hij het zelf financieel moeten gaan organiseren ( d.m.v. een bijbaan). In noodgevallen mag hij altijd contact met ons opnemen, want eenmaal Looking-Forward-lid, blijft Looking-Forward-lid! Van zijn persoonlijke supporter in Nederland mag Thi een mooi leesboek als afscheidscadeau kiezen. We hopen dat zijn ex-sponsor nu een ander leerling(e) in ons project gaat supporteren.

2018-9-8 (25)Minh Bang leert Mechanica en Van Hoai leert Elektronica op de Cao Dang ambachtsschool. Ze gaan nu naar de tweede klas van de driejarige beroepsopleiding.

 

 

 

2018-9-8 (23)Zij laten hun schoolbadge zien als bewijs dat zij werkelijk op deze school zitten. Bang en Hoai krijgen hun schoolgeld van juni t/m. september om hun aanvangskosten van het eerste semester te betalen. Ze zetten een handtekening voor ontvangst.

 

 

 

2018-9-8 (24)Hoai krijgt ook een boek van zijn persoonlijke supporter. Bang, die als enige, geen boek krijgt, begint direct te lezen in het boek van Hoai. Op mijn vraag aan hem of hij graag leest, zegt hij “Yes”! Dan mag hij van mij nu ook een boek uitkiezen.

We hebben een gezellige maaltijd samen. Ik maak nieuwe portretfoto’s en we gaan samen op de foto. Een beetje emotioneel is het afscheid van Minh Thi wel; we hebben een fijne band opgebouwd in de 5 jaren dat hij bij ons in het project zat. Hoai en Bang, die nu in de puberleeftijd komen, waarschuwen we; blijf op school en doe je best, want als je eenmaal voortijdig van school af bent is er geen weg meer terug naar school en onze financiële ondersteuning raken ze ook kwijt. We gaan er van uit dat we deze 2 jongens volgend jaar weer terug zien.2018-9-8 (41)

We kunnen weer 3 leerlingen toevoegen aan de lijst met ontmoette en hun schoolgeld betaalde leerlingen; er zijn er nog 32 te gaan in de laatste week.

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *