Dag 17: Nog 8 L-F leerlingen en 3 projectverlaters te gaan

Vandaag hebben we geen afspraken buiten de deur.

We slapen een uurtje uit en gaan dan op zoek naar een ontbijtje. We willen niet steeds weer bij het zelfde Spaanse restaurant La Mancha gaan ontbijten; het is daar goed en goedkoop, maar wel altijd hetzelfde menu. We lopen verder het centrum in. Overal wordt oud en authentiek afgebroken en modern en luxe gebouwd. Het centrum wordt in een paar jaar totaal omgebouwd tot een “vakantieparadijs” voor Chinezen en Koreanen. Elk jaar komen er zo’n 30% meer op vakantie in Vietnam, dit jaar al zo’n 15 miljoen, het merendeel naar Nha Trang.

2018-9-11 (27)Eigenlijk komen de Chinezen ( merendeel vrouwen) op KOOPvakantie. De reizen en de hotels zijn heel goedkoop,  maar ze zijn verplicht om (luxe) goederen te kopen in winkels van Chinese eigenaren. Alles wat Westers is verdwijnt. Het Italiaanse restaurant Carlos is dichtgespijkerd; klaar voor de sloop. 2018-9-11 (12)

 

Het Franse restaurant Le Petit Bistro wordt leeggehaald; waar het Cyclo café was, is nu een nieuwe straat gekomen. 2018-9-11 (40) - kopie

 

 

 

 

Vorig jaar hadden we nog leuke avonden in het Russisch café Pankoff, maar daar rest alleen een kale vlakte.

2018-9-11 (13) Op al deze en nog veel meer andere Westerse plekken komen nu de slaaphotels voor Chinezen en Koreanen.2018-9-11 (20)

 

 

 

 

De Chinezen zijn hier niet voor de Vietnamese cultuur en ook niet voor de duik- en snorkelsporten waar de Nha Trangse kust bekend om staat stond. Heel veel op westerlingen gerichte duikcentra, winkels, restaurants hebben het erg moeilijk.

2018-9-11 (16)We lopen een rondje door het centrum. De straten zijn versperd met reisbussen die de Chinezen komen ophalen; het staat compleet vast; er kan toch niet nog meer bij!?

Tussen alle hotels zijn nog wel een paar restaurants, maar we vinden geen ontbijt met brood, alleen rijst met vlees. We komen uiteindelijk toch weer terecht bij het gezellig ingerichte Spaanse La Mancha restaurant. We zijn de enige ontbijters. Ze zullen hier snel grote, lange, kunststof tafels neer moeten zetten met flink wat TL-verlichting er boven, anders kunnen ze wel sluiten en verkopen aan een vastgoedbelegger. 2018-9-11 (18)Links en rechts van La Mancha zijn al 2 hoge hotels in aanbouw.

Eigenlijk moeten wij tegen westerse toeristen in Vietnam zeggen; blijf maar weg uit Nha Trang!

 

 

2018-9-9 (102)Wij zitten er nu al ruim 2 weken. Voor as. zondag behoren we alle L-F leerlingen in levende lijve gezien te hebben. Het schiet al aardig op. We missen nog 8 L-F leerlingen en 2 projectverlaters. Gisteravond heeft Xuan Nhi zich nog gemeld. Zij is helemaal vanuit Dien Khanh gekomen om haar schoolgeld (1.400.000VND) te kunnen ontvangen. Haar moeder ( en Nhi ’s avonds ook) verkoopt fruit langs de weg. Daarmee verdienen zij gemiddeld 100.000VND/ 4 euro per dag.

We laten vanuit ons appartementje onze 2 managers in Dien Khanh , ms. Thuy en ms. Lai, op zoek gaan naar de ontbrekende leerlingen. Thuy kan er per telefoon 3 achterhalen.

  1. Khanh Ly: Thuy zegt: “Haar moeder is gek!”, Khanh Ly moest van haar van school af en voor haar gaan werken, dus is Ly gestopt met school.
  2. Quoc Huy: Is niet geslaagd voor zijn eindexamen en is nu gaan werken, dus gestopt.
  3. Thien Kieu (projectverlaatster): Kieu’s vader was jaren erg ziek en dat kostte het gezin erg veel geld. Daarom is Kieu zo’n vijf jaar geleden in ons project opgenomen. Begin dit jaar is haar vader overleden en nu blijft van de inkomsten van haar moeder en haar broer meer geld over. Kieu heeft schoolgeld gehad t/m. juni, toen ze klaar was met highschool. Nu wil de familie geen geld meer krijgen; ze gaan de vervolgopleiding van Kieu zelf verdienen. Kieu heeft een mailtje naar manager Thuy gestuurd. 2018-9-11 (22)Kieu schreef in het Vietnamees; de Engelse vertaling hiervan is: Before my father was sick so we had many difficulties. Now my mother and my brother can work to help me to study and I can have part time job to earn some money. I’d like you to give money to other student who has more difficulty than me”.

We kunnen deze weigering van toch 2 miljoen Dong alleen maar erg waarderen. Wel jammer dat we zo geen officieel afscheid kunnen nemen van Thien Kieu. We weten waar ze woont; we gaan proberen haar toch zeker de USB-stick te geven, want er staan ook foto’s van haar vader op.

Na vandaag hebben we dus nog 6 L-F-leerlingen en 2 projectverlaters te ontmoeten.

2018-9-11 (36)Tussen de middag gaan we kijken waar de Chinezen en de Koreanen hun aankopen (moeten) doen. We gaan naar het spiksplinternieuwe Vincom Plaza aan het begin van onze straat. We zien een enorme helverlichte ruimte met winkels met alleen bekende merken, glitter en glamour, roltrappen en fastfood restaurantjes en een supermarkt. Hiervoor hoeven wij niet naar Vietnam te komen!

We gaan weer terug naar onze tijdelijke woning en ik ga een uurtje fitnessen. Tot overmaat van ramp komen tijdens m’n 15 minuten op de loopbaan een paar goedgeklede mannen binnen die alle sport-instrumenten ( met chagrijnige gezichten ) bekijken. Het zou mij niet verbazen als het opkopers zijn. Gaat m’n sportschooltje ook verdwijnen voor een Chinees hotel?

2018-9-11 (42)Terug in ons appartementje schrijf ik dit dagverslag. Lidy heeft op de laptop dagblad BN/DeStem gelezen en begint nu aan haar eerste boek. Om vier uur wordt het buiten donker. Het begint te onweren en hard te regenen. Binnen enkele minuten stroomt door onze straat zo’n 25 cm. water. Alle vuilnis drijft er in mee; op weg naar de Zuid-Chinese zee 2 straten verderop.

Is het regenseizoen al begonnen?      De hele avond is het blijven regenen

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *