Dag 19: De leerlingen van Looking-Forward United-Kingdom

2018-9-13: Toen we twee dagen geleden naar een westers ontbijt zochten, zagen we bij een groot hotel een reclame voor een ontbijtbuffet voor 125.000VND/ 5 euro per persoon. Best wel duur voor ons, maar we gaan het vanmorgen toch proberen. We vragen aan de receptie of er bij het buffet voldoende is voor vegetariërs. We mogen eerst het buffet gaan bekijken. Daar aangekomen horen we voor het eerst Nederlandse taal. Er blijkt hier een bus met Nederlandse toeristen te hebben overnacht. Ze zijn aan het klagen dat de kamers niet schoon waren. Wij keuren het buffet goed en gaan zonder veel te zeggen een tafeltje verder zitten. Voor ons nog een paar dagen geen Nederland.

2018-9-13 (3)Lidy gaat de krant van gisteren lezen op de laptop en ik ga weer ’n uurtje fitnessen. Nog geen enkele keer zijn er meer dan 5 mensen aanwezig, inclusief het meisje aan de balie. Iedereen komt hier binnen en vertrekt zonder iets tegen elkaar te zeggen, toch zeker niet tegen het meisje aan de balie. Ik vraag vandaag of ze een foto van mij wil maken voor mijn vrouw. Ze bloeit gelijk op van het onverwachte contact.

Ze wil veel foto’s van mij maken, maar nog meer van haar zelf in verschillende poses. 2018-9-13 (7)Nee, een van mij en een van haar achter de balie vind ik genoeg. Het meisje vraagt of ze mijn Facebook vriend mag worden; natuurlijk! Dan kan ik haar de foto ’s sturen.

 

 

 

 

2018-9-13 (12)Voor de lunch gaan we waarschijnlijk voor de laatste keer naar Restaurant Lanterns aan de overkant van de straat. Zowat alle serveersters kennen ons in de loop van de jaren dat we hier komen. Met één serveerster hebben we een iets hechtere band gekregen. Het is een moeder van een dochtertje van inmiddels 20 maanden. Zij verwelkomt ons altijd hartelijk en we maken altijd een praatje. Van haar moeten we zeker afscheid nemen en zeggen dat we volgend jaar weer terug komen.

2018-9-13 (20)Om 2 uur moeten we bij (ex)manager mevrouw Hiep zijn om de leerlingen van L-F United Kingdom te ontmoeten en op de foto te zetten. Hiep heeft gezegd dat we naar haar huis moeten komen, omdat de L-F leerlingen daar zullen zijn voor Engelse bijles. Als we daar aankomen is de les in het nieuwe klaslokaal ( betaald door Quan Am foundation uit Nieuw Zeeland) al bezig.2018-9-13 (32)

 

2018-9-13 (21)

Van de acht L-F UK leerlingen zijn er maar 4 aanwezig, nl. Hong Ngan, My Hoa, Thien An en Hoang Tram. De andere 4 blijken op hun Cao Thang school te zijn. Hiep zegt ons later wel foto’s van deze leerlingen te sturen. Dit is tegen onze L-F regels en het is dan ook niet raar dat Steve van L-F UK later op de dag ons laat weten dat hij het hier niet mee eens is en zijn leerlingen op school wil zien. Steve heeft volkomen gelijk; we moeten zeker weten dat de leerlingen op school zitten; niet op bijles bij Hiep.

Bijles is één grote industrie in het onderwijs in Vietnam. Leerkrachten verhogen hun magere salaris door na schooltijd bijlessen te geven aan de leerlingen die ze overdag op school les geven. Bijna iedere onderwijzer(es) heeft thuis een of meer klaslokaaltjes aan hun huis gebouwd. Om de leerlingen weinig keus te geven of ze de extra (te betalen) bijlessen van hun onderwijzer(es) moeten volgen is het algemeen bekend dat je overdag op de overheidsschool maar de helft van de lesstof krijgt en ’s avonds of zondags de andere helft. Wij willen hier niet aan meewerken, maar kunnen het niet voorkomen.

2018-9-13 (35)Met 4 portretfoto’s op de camera fietsen we naar huis. Het is inmiddels voor de 4e middag om 4 uur gaan regenen. Blijkbaar begin het regenseizoen vroeg dit jaar.

 

 

 

2018-9-13 (49)Voor het avondeten gaan we voor de laatste keer naar Nom-Nom restaurant. Hao en Duyen laten deze laatste kans niet voorbij gaan en schuiven aan.

Hun pizza is nog niet helemaal opgegeten, als wij alweer moeten vertrekken naar een volgende afspraak. Om 7 uur heeft “het nieuwe L-F-management” een afscheidsvergadering in café An. Financieel manager mevrouw Thanh gaat een paar dagen weg, dus na vandaag zullen we haar niet meer kunnen spreken. We leggen haar nog een keer uit wat haar werkzaamheden zijn en hoe de financiële administratie gevoerd moet worden. Thanh zegt er veel zin in te hebben om zich in te zetten voor ons schoolgeldproject. We waarschuwen haar dat het zeker niet altijd eenvoudig zal zijn; het gaat immers over geld. Allemaal hebben we er een goed gevoel bij; we gaan het doen!  2018-9-13 (62)

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *