Dag 21: We nemen Vietnam mee naar huis

Vandaag is het echt onze laatste hele dag in Nha Trang-Dien Khanh. We gaan een laatste grote rondrit door Dien Khanh maken om nog enkele leerlingen te ontmoeten. We huren voor nog één keer een brommer en vetrekken na het spitsuur om half negen. We zijn ruim op tijd, want we hoeven ons pas om tien uur te melden op de Trinh Phong secondary.

We nemen de route door het buitengebied. Hier is het echte Vietnam nog niet zoveel veranderd in de 10 jaar dat wij hier komen. Dit jaar hebben we een filmcameraatje meegenomen. Lidy gaat nu van achterop de brommer de hele route filmen. We gaan ons Vietnam mee naar huis nemen.

Als we door het eerste dorpje in het buitengebied rijden slaat onze brommer ineens af en wil niet meer starten. Omwonenden komen direct naar ons toelopen en proberen voor ons de brommer weer te starten, maar het lukt hen ook niet. Dan wijzen ze verderop de straat in. We begrijpen dat daar een brommerreparateur zal wonen. Honderd meter verder is inderdaad een brommerwerkplaats. Twee monteurs laten meteen hun gereedschap vallen en beginnen aan onze brommer te sleutelen. Ik krijg een ingeving; ik bel mr. Hoa waar wij de brommer gehuurd hebben.2018-9-15 (7) Als hij opneemt geef ik de telefoon aan een van de monteurs. Binnen enkele seconden laten de monteurs hun gereedschap weer vallen en gaan weer aan het werk waar ze eerder mee bezig waren. Uit hun gebaren maak ik op dat Hoa hier naar toe komt. Na 20 minuten arriveert hij met een brommer. Hij gaat direct aan de slag met een fles en een slangetje; hij tapt de (pas getankte) benzine uit de kapotte brommer en doet die in zijn brommer. Binnen een paar minuten zijn wij weer op weg naar Dien Khanh. Hoe Hoa het oplost met de kapotte brommer weten we niet.

2018-9-15 (8)Maar goed dat we wat vroeger zijn weggegaan voor het filmen van het buitengebied. We hebben nu nog wel gefilmd, maar het is een snellere film geworden. Om precies 10 uur rijden we door de schoolpoort. Directrice mevrouw Mai, L-F manager ms. Thuy, een lerares en een meisje staan op ons te wachten. Nhu Truc, de student die gisteren met mij naar fitness is geweest komt achter ons de poort door.2018-9-15 (12)

In de kamer van de directrice nemen we de gegevens van het meisje dat buiten staat over. Zij, Bao Tran (11), is voorgedragen door het schoolbestuur om de nieuwe L-F United Kingdom leerlinge te worden.

2018-9-15 (25)

 

De lerares van Tran neemt haar achter op haar brommer. Truc gaat bij manager Thuy achterop en wij zijn de 3e brommer. 2018-9-15 (28)We rijden naar een zeer eenvoudig huis in het buitengebied van Dien Phu. Tran’s ouders zijn gescheiden. Haar moeder is weg en nu woont ze met haar vader en oudere zusje bij haar grootouders. 2018-9-15 (36)Alles is aanwezig in het huis, maar zeer eenvoudig. Tran’s opa is zichtbaar geroerd als wij tegen Tran zeggen dat ons fonds haar schoolgeld voor haar gaat betalen. Manager Thuy legt aan Tran en haar opa (vader is aan het werk als landarbeider) uit wat de voorwaarden zijn voor financiële ondersteuning met als voornaamste regel: géén school = géén geld!

Tran krijgt haar eerste schoolgeld voor september en het welkomstpakketje. De opa krijgt 200.000VND “huisvredebreuk”geld. We laten het meisje het shirtje met de Engelse vlag erop aantrekken voor de foto voor Steve/L-F UK.2018-9-15 (50)

We rijden samen terug naar de Trinh Phong school. Overal is men bezig met het drogen (op de weg) van geoogste rijst. Manager Thuy gaat terug naar haar school, de Mac Dinh Chi secondary waar ze weer les moet gaan geven. Truc gaat voor de rest van de dag met ons mee als vertaler.

2018-9-15 (73)Eerst rijden we naar de opa en oma van Anh Tai en Thanh Thanh. Ze weten dat we komen en wachten ons op met een glas kokosnotensap. We geven Tai en Thanh hun schoolgeld en maken nieuwe portretfoto’s. Dit zijn nummer 2 en 3 voor deze dag.2018-9-15 (76)

 

 

 

 

 

 

 

2018-9-15 (83)Dan naar het kleine huisje van L-F-verlater Thu Huyen aan het eind van Dien Son, tegen de bergen. Er is niemand thuis. Er hangt een ketting met slot aan het toegangspoortje. We proberen het later vandaag nog een keer.

 

 

2018-9-15 (85)Dan naar de 2e L-F-verlater Phi Hung. Hij is ook niet thuis, want hij is al twee weken geleden vertrokken naar Ho Chi Minh city om daar verder te studeren. Zijn moeder is wel thuis. We geven haar de USB-stick met alle eerder gemaakte foto’s van Phi Hung.

 

 

2018-9-15 (94)

 

Het volgende adres is van Thanh Thao. Na een paar minuten te hebben gewacht komt Thao thuis van school. Nadat ze ons haar schoolresultaten heeft laten zien, krijgt ze het schoolgeld van september t/m december. Van haar supporter in Nederland krijgt Thao een leesboek.

 

 

 

2018-9-15 (105)Het maakt ons erg blij dat bij het volgende bezoek “onze” leerlinge Thien Kieu wel thuis is. Kieu is project-verlater, maar wil dat de afscheidsbonus van 2 miljoen Dong naar een nieuwe L-F leerling gaat. Heel lief van haar, maar we willen haar toch echt de USB-stick geven met daarop ook enkele foto’ van haar met haar pas overleden vader. Kieu is blij verrast met ons bezoek. Het is een hartelijk en lief meisje; we nemen met spijt afscheid van haar en wensen haar veel succes op College Tourism.

2018-9-15 (107)Kim Chi woont hier dicht in de buurt en we hebben beloofd nog wat afgedrukte foto’s af te geven voordat we terug naar Nederland gaan. Chi is op school, maar haar nichtje en L-F-leerlinge Anh Truc is wel aanwezig. Truc heeft haar schoolgeld al gekregen op haar Dien Dien school, maar een extra foto van haar voor haar supporter is altijd welkom.

Op de foto v.l.n.r: Anh Truc, moeder van Kim Chi, Nhu Truc

Dan naar de Hoang Hoa Tham highschool, waar onze echt laatste leerlinge Huyen Tran (met haar vriendin en ook L-F-leerlinge Kim Thach) naar toe komen. We moeten wel een kwartiertje wachten, maar dan komen de 2 meisjes toch op een elektrisch brommertje aanrijden. 2018-9-15 (122)Tran was moeilijk te vinden, omdat ze van school gewisseld is en voor iedereen onbereikbaar was, omdat haar telefoon niet werkt. Via Kim Thach hebben we Tran op het laatste moment toch nog haar schoolgeld kunnen brengen. We begrijpen niet dat deze oudere highschoolleerlingen niet zelf met ons contact opnemen om hun schoolgeld te krijgen. Zelf initiatief nemen is niet de sterkste kant van een Vietnamees hebben we dikwijls moeten ervaren.

2018-9-15 (131)Dan weer helemaal terug naar de andere kant van Dien Khanh, naar Thu Huyen. Nog steeds is er niemand thuis. Toch willen we op z’n minst haar USB-stick kwijt. Het hangslot aan het toegangspoortje blijkt zomaar open te gaan. Dan zijn er nog twee waakhondjes. Als ik het terrein oploop rennen ze blaffend weg. Het houten raamluik aan de zijkant is makkelijk te verwijderen. We doen de USB-stick, een L-F-kaartje en 200.000VND in een plastic zakje. We verzwaren het met een steentje en door het getraliede raam gooi ik het zakje op een tafel. Ik maak het raam weer goed dicht en sluit de poort weer af. Huyen of haar moeder zullen het zakje vinden en begrijpen waar het vandaan komt; hoe het er komt?

Slechts 2 leerlingen, nl. Nhat Huynh en Xuan Khoa hebben we niet ontmoet. Zij zullen daarom ook niet verder ondersteund worden door ons schoolgeldproject. Ieder jaar moeten wij iedere leerling in levende lijve zien, anders wordt er geen schoolgeld betaald en stopt hun ondersteuning. Hun schoolgeld gaat naar andere, nieuwe L-F-leerlingen. We zijn er zeker van dat dit geld goed, soms misschien wel beter (gezien de actuele arme leefsituatie waarin nieuw geselecteerde leerlingen zich bevinden), besteed gaat worden. We zullen de supporters van Huynh en Khoa een onderbouwde verklaring geven voor deze aanpassing.

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *