Projecten

Naast (maandelijks) schoolgeld voor “onze” kinderen in de reguliere 12-jarige basisopleiding probeert ons fonds nog enkele projecten te financieren. We doen dit als er voldoende  geld voor is. Als U sympathie hebt voor een bepaald project en dat financieel wilt steunen, dan kunt U met vermelding van het betreffende project uw gift overmaken op ons bankrekeningnummer: NL15RABO 0136 0365 62 t.n.v. Looking-Forward, inzake project …………..

Uw gift hoeft niet groot te zijn. Een shirt en broek voor een kind kost 3 euro. Een schoolboekpakket voor een heel schooljaar 5-6 euro.

Project 1: Een paar schoolboekpakketten meer:

2014-5-23 Cau Thang (1)“Onze” Looking-Forward-leerlingen krijgen naast het maandelijks schoolgeld ook hun schoolboeken vergoed. Eind mei, als het schooljaar is afgelopen, moeten de leerlingen al de boeken aanschaffen voor het volgende schooljaar. Manager Hiep koopt tegen een gereduceerde prijs deze boeken gezamenlijk in. Als vriendschapsgebaar mogen de directeuren van de aangesloten scholen zo’n 10 tot 15 andere leerlingen in financieel nood voordragen voor ook een boekenpakket betaald door ons fonds. Ieder jaar bekijken we hoeveel leerlingen van arme ouders we blij kunnen maken.

—————————————————————————————

Project 2: TET/ Lunar Nieuwjaarskleding voor L-F-leerlingen:

2015-1-16 TET DD1

TET/ Lunar Nieuwjaar (Chinees Nieuwjaar) is het belangrijkste jaarlijkse feest in Vietnam. Voor veel Vietnamezen zijn het de enige aaneengesloten 5 dagen vakantie. Het valt in de tweede helft januari of eerste helft februari. Het is als een grote familie reünie: iedereen komt terug naar zijn geboorteplaats. Het huis wordt vooraf goed schoongemaakt en iedereen koopt nieuwe kleding voor TET. Om onze leerlingen van arme ouder(s)/verzorgers ook mee te kunnen laten doen aan dit belangrijkste feest, zamelt ons fonds extra geld in om voor elk Looking-Forward-kind 8 tot 10 euro extra bij het schoolgeld van januari te doen. Een leerkracht van hun school gaat met de kinderen mee naar de markt om een broek, een shirt en schoenen te kopen. Op de foto kun je zien hoe blij de leerlingen hiermee zijn!2016-1-20 (1) TET

—————————————————————————–

Project 3: Lichamelijk gehandicapt meisje Huyen Thu

Huyen Thu

Huyen Thu (14)  zit in de 8e klas van de Mac Dinh Chi-school in Dien Khanh. Dat is heel bijzonder in Vietnam. Gehandicapten worden weggestopt. Gaan meestal niet naar school of (voor de rijkeren) naar een speciale school in Nha Trang. Thu is zwaar lichamelijk gehandicapt, maar met haar hoofdje is niets mis! Ze kan heel goed leren. Wij willen haar die kans geven door haar schoolgeld te betalen, 13 euro per maand.

Goed nieuws! Per 1 november 2011 hebben we een persoonlijke supporter gevonden voor Huyen Thu. Ze zal heel blij zijn dat nog meer mensen van haar houden. Thu is nu ook een volwaardig Looking-Forwardlid! Hopenlijk voor een lange tijd.

December 2013: Slecht nieuws! Huyen Thu’s spieren verzwakken steeds verder. Thu heeft de kracht niet meer om lang te zitten en een pen vast te houden. De consequentie hiervan is dat het meisje niet meer naar school kan. Dat doet ons, maar toch zeker haar veel verdriet. Schoolgeld kunnen/mogen we Thu niet meer geven, maar ze blijft Looking-Forward-lid. We houden contact en proberen haar te helpen met alles wat deze lieve meid nodig heeft. Manager Hiep heeft haar al wat leesboekjes gebracht.

April 2015: Willem en Hiep zijn weer op huisbezoek geweest bij de lieve Thu. Enerzijds zijn we blij dat Thu nog leeft; anderzijds vragen we ons af hoeveel levenskwaliteit er nog moet zijn om een levenswaardig bestaan te hebben. Thu kan nog maar een paar minuten rechtop zitten; nagenoeg al haar krachten zijn op. Maar dat hoofdje, dat hoofdje met die vragende ogen, is nog altijd helder. Arme meid! Zien we haar nog in augustus?

9 juli 2015: Huyen Thu is vandaag gestorven. De lieverd is zeker in de hemel, zonder haar handicaps, verenigd met haar jongere broertje.

—————————————————————————–

Project 4: Vinh Ngoc primaryschool in Nha Trang

Hoe verder je het binnenland van Vietnam in gaat, hoe armoediger de bevolking is. Onze Vietnamese manager Hiep heeft ons een keer meegenomen over de lange rammelende houten brug over de rivier Cau Song Cai. Na een kleine fietstocht aan de overkant richting de bergen kwamen we aan bij een kleine Lagere School, de Vinh Ngoc primaryschool.

Dat is even wat anders dan de mooie Tran Quang Khai-school of de nieuwe Mac Dinh Chi-school in Dien Khanh! Deze Vinh Ngoc-school staat hoog op palen, want een paar keer per jaar overstroomt de rivier en moeten de leerlingen als het ware met de boot naar hun school. Nagenoeg alle leerlingen op deze school zien er minstens net zo arm uit als “onze” Looking-Forward-kinderen van de Tran Quang Khai, de Mac Dinh Chi en de Dien Dien-school. We zien hier echt kapotte kleding en ongewassen haar; iets wat de Vietnamese trots toch zelden laat gebeuren.

Hiep heeft van een mooie donatie van Sibelco BV 20 boekentassen en 20 setjes schriften gekocht. We mogen die uitdelen aan de 30 armste kinderen. Het is voor ons echt een wens geworden om hier volgend jaar terug te kunnen komen met weer een aantal schoolspullen. We hebben een mooie brief met foto’s van deze school naar Sibelco MineralsPlus geschreven om in aanmerking te mogen komen voor weer een eindejaarsdonatie. We hebben nog geen reactie gekregen. Indien zij af laten weten is er misschien een ander bedrijf of iemand die onze wens mogelijk maakt?

4-3 Nguyen
In september 2014 hebben we de eerste leerling-in-nood van de Vinh Ngoc primaryschool opgenomen in ons schoolgeldfonds. Het is de 6-jarige Trong Nguyen die in de eerste klas zit. Gelukkig hebben we snel een persoonlijke supporter voor Nguyen gevonden

—————————————————————————————-

Project 5: Extra spraaklessen Engels voor Highschool leerlingen

15 november 2014 is Looking-Forward extra bijlessen Engels conversatie gestart. Op verzoek van enkele leerlingen hebben we die weten te organiseren buiten schooltijd om. Alle L-F highschool leerlingen kunnen zich hiervoor opgeven bij manager Hiep die de lessen geeft op zaterdag- en zondag avond van 17.30 tot 19.00u. in een klein lokaaltje dicht bij de Hoang Hoa Tham highschool. 10 zeer geïnteresseerde leerlingen hebben zich dat weekend aangemeld. Er wilden veel meer leerlingen komen, maar die hadden (nog) andere verplichtingen (vaak andere bijlessen vanuit school). Het aantal leerlingen zal waarschijnlijk snel stijgen, maar de groep mag ook niet te groot worden om goede spraaklessen te kunnen geven. Alle studenten krijgen van ons fonds een mooi en handzaam lesboek. Heel enthousiast zijn ze samen aan de slag gegaan. We hebben toegezegd dat als zij dit het hele schooljaar volhouden, zullen wij, als we straks in augustus weer terug zijn in Nha Trang/Dien Khanh, een speciale gezellige “Engelse Dag” houden. De leerlingen hoeven niets te betalen voor lessen en het schoolboek. De lerares Hiep krijgt van ons fonds een vergoeding van omgerekend 75 euro per maand en de huur van het klaslokaal kost ons 20 euro per maand.  2014-11-16 (11)

 Project 6: Een dagje uit met “onze” leerlingen

Elke 2 jaar proberen we met al onze Looking-Forward-leerlingen een dagje uit te gaan naar een locatie  waar we gezamenlijk spelletjes kunnen doen en we ze een goede warme maaltijd kunnen voorzetten. We gaan dan naar een (goedkoop) pretpark of speeltuin en zijn de hele dag samen om elkaar beter te leren kennen en de kinderen te motiveren om bij de Looking-Forward vriendenclub proberen te blijven door naar school te gaan en daar hun best te doen. Zo’n geheel verzorgd uitstapje kost tussen de 10 en 15 euro per leerling. De kinderen kijken er naar uit en wij vinden het steeds weer een van de mooiste dagen van ons verblijf in Vietnam. Deze foto is uit 2014; dit jaar (2016) hopen we weer uit te kunnen gaan met “onze ” 84 leerlingen.2014-8-31 (477)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *